Arithmetic Questions: Profit and Loss Questions set 1

Arithmetic Questions Profit and Loss Questions set 1- Check out some given below latest profit and loss arithmetic questions and answers to test your knowledge on the arithmetic problems.

Arithmetic-Questions-Profit-and-Loss-Questions-set-1

Click here to check out the Reasoning questions and answers for Competitive Examinations.

Arithmetic Questions- Profit and Loss Questions set 1:

Check answers below.

1. Aman buys an article Rs. 25.50 and sells it for Rs.28.60. Find his gain percent?

(a) 15%
(b) 10%
(c) 16%
(d) 9%

2. Mohan bought a bicycle for Rs. 750 and sold it for Rs. 675. Find hid loss percentage?

(a) 14%
(b) 18%
(c) 16%
(d) 10%

3. By selling a book for Rs. 115.20, a man loses 10% At what price should he sell it to gain 5%?

(a) Rs.134.40
(b) Rs.142.56
(c) Rs.132.34
(d) Rs.156.32

4. Six tables and nine chairs cost Rs. 9,900. If three tables cost Rs. 2700. What is the cost price of one chair?

(a) Rs.600
(b) Rs.500
(c) Rs.450
(d) Rs.380

5. By selling 11 oranges for a rupee, a man loses 10%. How many for a rupee should he sell to gain 10%?

(a) 9 oranges
(b) 12 oranges
(c) 8 oranges
(d) 11 oranges

6. If the selling price of 10 articles is the same as the cost price of 11 articles, then find gain percentage?

(a) 12%
(b) 15%
(c) 10%
(d) 13%

7. A dishonest dealer professes to sell his goods a cost price but uses a weight of 960 gms for a kg weight. Find his gain percentage?

(a) 4\frac { 1 }{ 6 } %
(b) 6\frac { 1 }{ 5 } %
(c) 8\frac { 2 }{ 7 } %
(d) 2\frac { 1 }{ 5 } %

8. A merchant bought 200 eggs, out of which 38 were broken. He sold the remaining eggs at the rate of Rs. 4.80 per dozen and thus gained 8%. Find his total investments?

(a) Rs.56
(b) Rs.60
(c) Rs.34
(d) Rs.50

9. A shopkeeper sells 10 apples for a rupee gaining there by 40%. How many apples did he buy for a rupee?

(a) Rs.17
(b) Rs.16
(c) Rs.18
(d) Rs.14

10. A man sells an article at a profit of 20%. If he brought it at 20% loss sold it for Rs. 5 less he would have gained 25%. Find the cost price of the article?

(a) Rs.28
(b) Rs.18
(c) Rs.25
(d) Rs.20

11. By selling 40 articles gained the S.P of 8 articles. Find the percentage gain?

(a) 50%
(b) 25%
(c) 34%
(d) 20%

12. A man sold two houses for Rs. 375890 each. On one he gains 15% and the other be the loss 15%. How much he gain or loss in the whole transaction?

(a) 2.25%
(b) 3.56%
(c) 5.68%
(d) 6.25%

13. A man purchases two books at Rs. 300 each. He sells one at a gain of 10% and the other at a loss of 10%. Find the overall loss or gain in percentage?

(a) 10% gain
(b) 20% loss
(c) No gain & loss
(d) 15% gain

14. By selling an article for Rs. 100, one gain Rs. 10 . Find out the gain percentage?

(a) 16\frac { 2 }{ 7 } %
(b) 11\frac { 1 }{ 9 } %
(c) 14\frac { 1 }{ 4 } %
(d) 17\frac { 1 }{ 4 } %

15. If a commission of 10% is given on the written price of an article, the gain is 30%. Find the gain percentage if the commission is increased by 10%?

(a) 4.24%
(b) 5.64%
(c) 7.23%
(d) 3.74%

16. The original price of a T.V set is Rs. 9000. The T.V price is discounted by 20% and then raised by 10%. What is its new price?

(a) Rs. 5624
(b) Rs. 7920
(c) Rs. 8924
(d) Rs. 7624

17. Find the single discount equivalent to a series of discount of 20%, 10% and 5%?

(a) 68.40%
(b) 56.32%
(c) 53.64%
(d) 63.36%

18. A wine merchant buys 10 casks of wine. If he sells his wine at Rs. 5 a litre he loses Rs. 200, while selling it at Rs. 6 he would gain Rs. 150 on the whole. Find the number of litres in the cask.

(a) 25 litres
(b) 35 litres
(c) 27 litres
(d) 30 litres

19. A shopkeeper buys two varieties of tea, one variety costs him Rs. 26 per kg. and other Rs. 30.50 per Kg. he mixes them in the ratio of 3:4 and sells the blended variety of tea at the rate of Rs. 36 per kg. find his gain percentage?

(a) 25%
(b) 32%
(c) 40%
(d) 20%

20. A man sold an article for Rs. 144 and got a percentage of profit equal to the C.P. Find the C.P of the article?

(a) 90
(b) 62
(c) 80
(d) 82

21. The cost price of 16 articles is equal to the selling price of 12 of them. The gain or loss percentage in the transaction is

(a) 33\frac { 1 }{ 3 } %\quad loss
(b) 23\frac { 1 }{ 3 } %\quad gain
(c) 33\frac { 1 }{ 3 } %\quad gain
(d) 23\frac { 1 }{ 3 } %\quad loss

22. The market price of a watch is Rs.800. A shopkeeper gives two successive discounts and sells the watch at Rs. 612. If the first discount is 10%, then the second discount is

(a) 12%
(b) 20%
(c) 15%
(d) 10%

23. If a person sells a ‘sari’ for Rs. 5200, making a profit of 30%, then the cost price of the sari is

(a) Rs. 4420
(b) Rs. 4000
(c) Rs. 3900
(d) Rs. 3800

24. Two bicycles were sold for Rs. 3990 each, gaining 5% on one and losing 5% on the other. The gain or loss percentage on the whole transaction is

(a) Neither gain or loss
(b) 2.5% gain
(c) 2.5% loss
(d) 0.25% loss

25. If the selling price of 40 articles is equal to the cost price of 50 articles, then the loss or gain percentage is

(a) 25% loss
(b) 20% loss
(c) 25% gain
(d) 20% gain

Arithmetic questions and answers – Profit and Loss Questions set 1 Answers:

Question 1:

Correct answer: Option(b)

C.P = Rs. 27.50, S.P = Rs. 28.60
∴ Gain = 28.60 – 27.50 = Rs. 1.10
∴ Gain = \left( \frac { 1.10 }{ 27.50 } \times 100 \right)% = 10%

Question 2:

Correct answer: Option(d)

C.P = Rs.750, S.P = Rs. 675
Loss = 750 – 675 = Rs. 75
Loss% =   \left( \frac { 75\times 100 }{ 750 } \right) % = 10%

Question 3:

Correct answer: Option(a)

Let the new S.P be Rs. x
(100 – loss% ) : ( 1st S.P ) = ( 100 + gain% ) : ( 2nd S.P )
\frac { 100-10 }{ 115.20 } = \frac { 100+5 }{ x } = \frac { 105 \times 115.20 }{ 90}
∴ New S.P = Rs. 134.40

Question 4:

Correct answer: Option(b)

Cost of six tables = \frac { 2700 }{ 3 } \times 6 = Rs. 5400
Cost of 9 chairs = (9900-5400) = Rs. 4500
∴ Cost of one chair = \frac { 4500 }{ 9 }  = Rs. 500

Question 5:

Correct answer: Option(a)

S.P of oranges = Rs.1/11
∴ 90% of C.P = 1/11
So, new S.P of one orange is 110% of C.P = \frac { 1 }{ 11 } \times \frac { 100 }{ 90 } \times \frac { 110 }{ 100 } = Rs. \frac { 1 }{ 11 }
So, he must sell 9 oranges for a rupee.

Question 6:

Correct answer: Option(c)

Let C.P of each article Rs. 1
C.P of 10 articles = Rs. 10
S.P of 10 articles = C.P of 11 articles
= Rs. 11
∴ gain = (11 – 10) = Rs. 1
So, gain% = \left( \frac { 1 }{ 10 } \times 100 \right) = 10%

Question 7:

Correct answer: Option(a)

Gain%=\left( \frac { error }{ true\quad value\quad -\quad error } \times 100 \right)
= \left( \frac { 40 }{ 960 } \times 100 \right)
= 4\frac { 1 }{ 6 } %

Question 8:

Correct answer: Option(b)

Number of saleable eggs = 200-38 = 162
S.P of 62 eggs = \left( \frac { 4.80 }{ 12 } \times 162 \right)
= Rs. 64.80
Profit made = 8%
∴ C.P = \left( \frac { 100 }{ 108 } \times 64.80 \right) = Rs. 60
Hence, the total investment = Rs. 60

Question 9:

Correct answer: Option(d)

S.P of 10 apples = Rs. 1
Gain = 40%
∴ C.P of 10 apples = \frac { 100 }{ 140 } \times 1 = Rs. \frac { 5 }{ 7 }
∴ Number of apples for a rupee = \frac { 10\times 7 }{ 5 } = Rs. 14

Question 10:

Correct answer: Option(c)

Let cost price = Rs. 100
S.P = 100 + 20 = Rs. 120
Second C.P = 100 – 20 = Rs. 80
Gain = 25%
∴ Second S.P = 80 \times \frac { 125 }{ 100 } = Rs. 100
Diff. between two S.P = Rs. 20
If the diff. is Rs. 20, C.P = Rs. 100 If the diff. is Rs. 5, C.P = Rs. \frac { 100 }{ 20 } \times 5 = Rs. 25
Hence, C.P of a article is Rs. 25

Question 11:

Correct answer: Option(b)

S.P of 40 = C.P of 40 + S.P of 8
S.P of 32 = C.P of 40
Suppose S.P of 32 = C.P of 40 = Rs. 1
Gain = \frac { 1 }{ 32 } -\frac { 1 }{ 40 } =\frac { 5+4 }{ 160 } =\frac { 1 }{ 160 }
Gain% = { \frac { 1 }{ 160 } }/\frac { 1 }{ 40 } \times 100
= \frac { 1 }{ 160 } X 40 X 100 = 25%

Question 12:

Correct answer: Option(a)

There is always loss, in these type of questions
Loss% = { \left( \frac { commom\quad loss\quad and\quad gain }{ 10 } \right) }^{ 2 }
∴ loss% = { \left( \frac { 15 }{ 10 } \right) }^{ 2 }=\quad \frac { 9 }{ 4 } = 2.25%

Question 13:

Correct answer: Option(c)

if C.P of two articles is same and one gains 10% and other loss 10% then there is no loss, no gain.

Question 14:

Correct answer: Option(b)

S.P = Rs. 100, Gain = Rs. 10
C.P = S.P – Gain = Rs. 90
Gain% = \frac { 10 }{ 90 } \times 100 = 11\frac { 1 }{ 9 } %

Question 15:

Correct answer: Option(d)

Let marked price be Rs. 100
Then commission is Rs. 20
∴ S.P = (100-20) = Rs. 80
But gain% = 10%
∴ C.P = \frac { 100 }{ 110 } \times 80 = Rs. 72.72
The new commission is Rs. 30
S.P in 2nd case = (100 – 30) = Rs. 70
Gain% = \left( \frac { 2.72 }{ 72.72 } \times 100 \right) % = 3.74%

Question 16:

Correct answer: Option(b)

New price = 110% of 80% of 9000
= \frac { 110 }{ 100 } \times \frac { 80 }{ 100 } \times 9000 = Rs.7920

Question 17:

Correct answer: Option(a)

Let marked price be Rs. 100
Then, S.P = 95% of 90% of 80% of 100
= \frac { 95 }{ 100 } \times \frac { 90 }{ 100 } \times \frac { 80 }{ 100 } \times 100 = 68.40
∴ Required discount = (100-68.40)% = 31.6%

Question 18:

Correct answer: Option(b)

Suppose, he had x litres of wine contained in 10 casks. The selling price of x litres at the rate of Rs. 5 a litre, he losses Rs. 200
∴ Cost price of x litres = 5x +200
∴ C.P = S.P + loss
Selling Price of x litres at Rs. 6 a litre he gains Rs.150
∴ Cost Price of x litres = 6x – 150
∴ 6x – 150 = 5x + 200
∴ x = 350
Hence, he sold  350 litres of wine Number of litres in a  cask = \frac { 350 }{ 10 } = 35

Question 19:

Correct answer: Option(a)

Suppose, he buys 3 kg of tea of first variety and 4 kg of tea of second variety
Then C.P of 3 kg of tea of the rate of  Rs. 26 = 26 × 3 = Rs. 78
C.P of 4 kg of tea at the rate of Rs. 30.50 × 4 = Rs. 122
Total C.P of 7 kg of tea = (78+112) = Rs. 122
Total S.P of 7 kg of tea = 36×7 = Rs. 252
Gain = (252- 200) = Rs. 52            
Gain% = \left( \frac { 52 }{ 100 } \times 100 \right) % = 25%

Question 20:

Correct answer: Option(c)

Let the C.P of article be Rs. x
S.P = C.P + gain
144 = x + x %of x
144 = x+\frac { { x }^{ 2 } }{ 100 }
144 = x+\frac { 100x+{ x }^{ 2 } }{ 100 }
x2 + 100x – 14400 = 0
(x-80)(x+180)=0
x = 80

Question 21:

Correct answer: Option(c)

Let C.P. of 16 articles = 16/-
SP of 12 articles = 16/-
SP of 16 articles = \frac { 16 }{ 12 } \times 16=\frac { 64 }{ 3 }
Gain = \frac { 64 }{ 3 } -16=\frac { 16 }{ 3 }
Gain% = 33.33 %

Question 22:

Correct answer: Option(c)

Let the second discount be x%
Therefore, 800-10% = 720
720 – x% of 720 = 612
\frac { x }{ 100 } \times 720=108
x=\frac { 108\times 100 }{ 720 } = 15%

Question 23:

Correct answer: Option(b)

C.P. = \frac { 5200\times 100 }{ 100+30 } = 4000

Question 24:

Correct answer: Option(d)

S.P. = 3990 Gain = 5%
Therefore, C.P. = \frac { 3900\times 100 }{ 100+5 } = 3800 S.P
Loss% = 5%
Therefore, C.P. = \frac { 3900\times 100 }{ 100-5 } = 4200
Therefore, Total C.P. = Rs. 8000
Total S.P. = Rs. 7980
Loss % = \frac { 20\times 100 }{ 8000 }  =  \frac { 1 }{ 4 }= 0.25

Question 25:

Correct answer: Option(c)

C.P. of article = Rs. 50, say
Therefore, S.P. of 40 articles = Rs. 50
S.P of 50 articles = Rs. 62.50
Therefore, Gain% = \frac { 12.50 }{ 50 } \times 100 = 25

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *