General Science Questions and Answers Set-1

general science questions and answers

General Science Questions and Answers set-1 for SSC exams, Railway exams and other competitive exams.

General Science Questions and Answers Set-1

1. Which among the following is white phosphorus?

(a) P1
(b) P6
(c) P4
(d) P5

Correct Answer: Option (C)

The most important form of elemental phosphorus from the perspective of applications and chemical literature is white phosphorus. It consists of tetrahedral P4 molecules, in which each atom is bound to the other consists of three atoms by a single bond.

2. Adding which substance gives green colour to glass?

(a) Calcium oxide
(b) Chromium oxide
(c) Iron oxide
(d) Manganese oxide

Correct Answer: Option (B)

Chromium oxide is used to create green glass.

3. Alkali metals can-

(a) Be highly unstable at room temperature
(b) Vaporize at room temperature
(c) Easily gain electrons
(d) Easily lose electrons

Correct Answer: Option (D)

Alkali metals have one electron in their outer shell so alkali metal can easily lose electrons.

4. What is baking soda?

(a) Aluminium bicarbonate
(b) Sodium isolate
(c) Sodium bicarbonate
(d) Aluminium sulphate

Correct Answer: Option (C)

Baking soda is also known as Sodium bicarbonate. It is a chemical compound with the NaHCO3. It is a salt composed o formula sodium ions and bicarbonate ions. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline but often appears as a fine powder.

5. What does a catalyst do in a reaction?

(a) Changes activation energy
(b) Changes kinetic energy of reactants
(c) Changes potential energy of products
(d) Changes potential energy of reactants

Correct Answer: Option (A)

Catalysis is the increase in the rate of a chemical reaction due to the participation of an additional substance called a catalyst, which is not consumed in the catalysed reaction and can continue to act repeatedly. Thus, changes activation energy.

If you are interested on the more quizzes, click here to view.

6. Which among the following is present inside the nucleus of an atom?

(a) Protons and Neutrons
(b) Electrons and Protons
(c) Neutrons and Electrons
(d) Neutrons, Protons, Electrons

Correct Answer: Option (A)

There are two types of particle in the nucleus of an atom the proton and the neutron.

7. Which among the following is an endothermic reaction?

(a) Respiration
(b) Combustion
(c) Sweating
(d) Burning of natural gas

Correct Answer: Option (C)

Endothermic process describes process or reaction in which the system absorbs energy from its surroundings. Sweating is an Endothermic reaction.

8. Which among the following elements is a liquid at room temperature?

(a) Phosphorus
(b) Mercury
(c) Sodium
(d) Aluminium

Correct Answer: Option (B)

There are two elements that are liquid in room temperature which are Bromine (Br) and Mercury (Hg).

9. Name the catalyst used in the conversion of milk into curd?

(a) Pepsin
(b) Invertase
(c) Lactase
(d) Diastase

Correct Answer: Option (C)

Milk is converted into curd or yogurt by the process of fermentation. Milk consists of globular proteins called casein. The curd forms because of the chemical reaction between the lactic acid bacteria and casein. Thus, lactase is the catalyst used in the conversion of milk into curd.

10. Acids turn ____ litmus _____.

(a) red, blue
(b) green, yellow
(c) blue, red
(d) yellow, green

Correct Answer: Option (C)

Acid turns blue litmus paper red.

11._______ fiber is used in making bristles for brushes.

(a) Kevlar
(b) Nylon-66
(c) Terylene
(d) Lexan

Correct Answer: Option (B)

Nylon 66 is a type of polyamide or Nylon. It is used in plastic Industries in making bristles for brushes

12. What is the full form of PVC?

(a) Phosphonil vinyl Carbonate
(b) Polyvinyl S Carbonate
(c) Polyvinyl Carbonate
(d) Polyvinyl Chloride

Correct Answer: Option (D)

Full form of PVC is Polyvinyl chloride.

13. Automobile exhaust leads to a poisonous pollutant

(a) Carbon Dioxide
(b) Sulphur Dioxide
(c) Carbon Monoxide
(d) Nitrous Oxide

Correct Answer: Option (C)

Carbon Monoxide is a colourless, odourless, tasteless gas that’s produced during incomplete combustion of any fuel. It is a pollutant released by automobiles.

14. Aromatic hydrocarbons contains at least ___ benzene like ring in their molecules.

(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One

Correct Answer: Option (D)

Aromatic hydrocarbons contain at least one benzene like ring in their molecules.

15. Which among the following has the maximum density?

(a) Water
(b) Ice
(c) Ethylene
(d) Acetone

Correct Answer: Option (A)

Water has maximum density.

16. Chromite is an ore/mineral of-

(a) Zinc
(b) Uranium
(c) Chromium
(d) Titanium

Correct Answer: Option (C)

Chromite is the only ore of chromium, a metal essential for making stainless steel, nichrome, chrome-plating, refractories, pharmaceuticals, Pigments, and chemicals.

17. What happens in an oxidation reaction?

(a) Protons are lost
(b) Electrons are lost
(c) Neutrons are lost
(d) Electrons are gained

Correct Answer: Option (B)

Oxidation is the loss of electrons or an increase in oxidation state by a molecule, atom, or ion.

18. Who discovered Nitrogen?

(a) Faraday
(b) Heisenberg
(c) Hooke
(d) Rutherford

Correct Answer: Option (D)

Nitrogen is a chemical element with symbol N and atomic number 7. It was first discovered and isolated by Scottish physician Daniel Rutherford in 1772.

19. The reactions in which oxidation and reduction occur simultaneously are called ______

(a) Feral reactions
(b) Redox reactions
(c) Demug reactions
(d) Kerol reactions

Correct Answer: Option (B)

A redox reaction is a type of chemical reaction that involves both oxidation and reduction simultaneously.

20. Device used for the detection and measurement of all types of radiation (alpha, beta and gamma)-

(a) Polarimeter
(b) Geiger counter
(c) Calorimeter
(d) Radiometer

Correct Answer: Option (B)

A Geiger is a counter device (Geiger-Muller tube)is a device used for the detection and measurement of all types of radiation alpha, beta and gamma radiation.

21. Which among the following is false about alpha particles?

(a) They have high ionizing power
(b) They have a high penetrating power
(c) They have high kinetic energy
(d) They are positively charged helium nuclei

Correct Answer: Option (B)

Alpha particles made of 2 protons and 2 neutrons and they have low penetrating power.

22. Haematite is an ore/mineral of

(a) Zinc
(b) Manganese
(c) Lead
(d) Iron

Correct Answer: Option (D)

Haematite is an ore of Iron.

23. Soda water was invented by-

(a) Tivadar Puskas
(b) Joseph Priestley
(c) Petrache Poenaru
(d) James Leonard Plimpton

Correct Answer: Option (B)

Soda water was invented by Joseph Priestley.

24. The mass of proton and mass of _______ is same.

(a) Neutron
(b) Electron
(c) Isoprone
(d) Alpha particle

Correct Answer: Option (A)

Protons and Neutrons have nearly the same mass while electrons are much less massive.

25. Which among the following is not a characteristic of oxidation reaction?

(a) It involves loss of electrons
(b) It involves the addition of oxygen
(c) It involves the addition of hydrogen
(d) It involves the addition of an electronegative element

Correct Answer: Option (C)

Oxidation is the loss of electrons and the addition of oxygen. It also involves addition of electronegative element.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *