General Science Questions and Answers Set-2

General Science Questions and Answers Set-2- General Science Questions for SSC exams, Railway exams and all other competitive exams.

general science questions and answers

General Science Questions and Answers Set-2

1. The reaction of copper sulphate and iron produces Iron Sulphate and _______.

(a) Vinegar
(b) Ash
(c) Baking soda
(d) Copper

Correct Answer: Option (d)

The reaction of copper sulphate and iron produces the iron sulphate and Copper. it is a single displacement reaction.

2. Acetic acid is another name for which of the following?

(a) Vinegar
(b) Baking soda
(c) Copper Sulphate
(d) Magnesium Oxide

Correct Answer: Option (a)

Acetic acid is also known as vinegar.

3. The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called ______.

(a) Electroplating
(b) Galvanisation
(c) Rusting
(d) Crystallisation

Correct Answer: Option (a)

Electroplating is the process of depositing one metal onto another by means of electricity, most commonly for decorative purposes or to prevent corrosion of a metal.

4. A _______ thread is actually stronger than a steel wire.

(a) Wool
(b) Cotton
(c) Jute
(d) Nylon

Correct Answer: Option (d)

Nylon is an artificial fibre. It has high tensile strength, stiffness, excellent heat deflection temperature, and superior abrasion and wear resistance. Nylon thread is actually stronger than a steel wire.

5. Bee string contains _____.

(a) An acidic liquid
(b) a salt solution
(c) an alkaline liquid
(d) a corrosive liquid

Correct Answer: Option (a)

Bee stings contains an acidic solution. Bee venom contains formic acid (also this venom known as methanoic acid).

Click here to check the General Science Questions and Answers Set-1

6. The Highest percentage of carbon is found in which form of coal?

(a) Anthracite
(b) Bituminous
(c) Peat
(d) Lignite

Correct Answer: Option (a)

Anthracite is a hard, compact variety of coal that has a Sub metallic luster. It has the highest carbon content (>90%), the fewest impurities, and the highest energy density of all types of coal except for graphite.

7. Which of the following is not a donor atom?

(a) Phosphorus
(b) Antimony
(c) Arsenic
(d) Aluminium

Correct Answer: Option (d)

In semiconductor physics, a donor is a dopant atom that, when added to a semiconductor, can form a n-type region. All except aluminium are donor atom.

8. ______ gives hardness to stainless steel.

(a) Zinc
(b) Lead
(c) Carbon
(d) Tin

Correct Answer: Option (c)

Carbon gives hardness to stainless steel.

9. Which of the following is not soluble in water?

(a) Lead Sulphate
(b) Zinc Sulphate
(c) Potassium Sulphate
(d) Sodium Sulphate

Correct Answer: Option (a)

Lead sulphate is not soluble in water.

10. Activated charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by ______.

(a) Bleaching
(b) Oxidation
(c) Adsorption
(d) Reduction

Correct Answer: Option (c)

Activated charcoal is used to remove colouring matter from pure substance by adsorption.

For more quizzes like this- click here

11. 0 K is equivalent to –

(a) 2730 C
(b) -2730 C
(c) 00 C
(d) 1000 C

Correct Answer: Option (b)

0 K is equivalent to -2730 C.

12. Chernobyl disaster is the result of pollution by _______.

(a) Oil spill
(b) Acid rain
(c) Carbon dioxide
(d) Radioactive waste

Correct Answer: Option (d)

Chernobyl disaster is the result of pollution by radioactive wastes. Which occurred on 26 April 1986 in Ukrainian Soviet Socialist Republic which was part of Soviet Union.

13. Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in –

(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) Both conduction and convection

Correct Answer: Option (b)

In the convection process, heat is transferred in the liquid and gases from a region of higher temperature to a region of lower temperature. Convection heat transfer occurs partly due to the actual movement of molecules or due to the mass transfer.

14. Silica gel is a –

(a) Moisturizer
(b) Flavouring agent
(c) Drying agent
(d) Delicious food

Correct Answer: Option (c)

Silica gel is a granular, vitreous, porous form of silicon dioxide made synthetically from sodium silicate. It is mainly used as a drying agent.

15. Which of the following is a radioactive element ?

(a) Cobalt
(b) Uranium
(c) Argon
(d) Chromium

Correct Answer: Option (b)

Uranium is a radioactive element. Uranium is a chemical element with symbol U and atomic number 92.

16. Ultraviolet radiation in the stratosphere is absorbed by –

(a) SO2
(b) Ozone
(c) Oxygen
(d) Argon

Correct Answer: Option (b)

Ultraviolet radiation in the stratosphere is absorbed by Ozone.

17. All isotopes of the same element have ______.

(a) different atomic numbers and different atomic mass.
(b) different atomic numbers and the same atomic mass.
(c) the same atomic number but different atomic masses.
(d) the same atomic number and the atomic mass.

Correct Answer: Option (c)

All isotopes of the same element have the same atomic number but different atomic masses.

18. Silver gets corroded due to _______ in air.

(a) Oxygen
(b) Hydrogen sulphate
(c) Carbon dioxide
(d) Nitrogen

Correct Answer: Option (b)

Silver react with hydrogen sulphate in air to form silver sulphide. this is corrosion of silver.

19. Nitric acid does not react with-

(a) Gold
(b) Copper
(c) Zinc
(d) Iron

Correct Answer: Option (a)

Some precious metals such as pure gold and platinum do not react with nitric acid. Pure gold does react with aqua regia a mixture of concentrated nitric acid and hydrochloric acid.

20. The ‘solid waste’ is also known as

(a) Sedge
(b) Toxic waste
(c) Sludge
(d) Scrubber

Correct Answer: Option (c)

Sewage sludge refers the to the residual, semi-solid material that is produced as a by-product during sewage treatment of industrial or municipal wastewater.

21. Which of the following gases is known as “Laughing gas”?

(a) Nitrous oxide
(b) Nitrogen peroxide
(c) Nitrogen
(d) Nitric oxide

Correct Answer: Option (a)

Nitrous oxide, commonly known as laughing gas or nitrous, is a chemical compound, an oxide of nitrogen with the formula N20. At room temperature, it is a colourless non-flammable gas, with a slight metallic scent and taste

22. The antiparticle of an electron is-

(a) Positron
(b) Proton
(c) Alpha particles
(d) Beta particles

Correct Answer: Option (a)

Every type of particle has a corresponding antiparticle, for example; the positron is the antiparticle of the electron. The antiproton is the antiparticle of the proton. The antineutron is the antiparticle of the neutron. The antineutrino is the antiparticle of the neutrino.

23. Particulates (< 1 μm size) remaining suspended in air indefinitely and transported by wind currents are called

(a) Mists
(b) Fumes
(c) Aerosols
(d) Smoke

Correct Answer: Option (c)

Aerosol is a system of solid or liquid particles suspended by a mixture of gases. The term aerosols covers a wide spectrum of small particles, like sea salt particles, mineral dust, pollen, drops of sulphuric acid and many others

24. Which of the following is used as non-stick coating for cooking utensils?

(a) Perspex
(b) Styrofoam
(c) Polystyrene
(d) Teflon

Correct Answer: Option (d)

Non-stick cookware is a common application, where the non-stick coating allows food to brown without sticking to the pan. Non-stick Is often used to refer to surfaces coated with “Teflon.”

25. The least preferred technique in the disposal of Municipal solid waste is:

(a) Incineration
(b) Composting
(c) Land Filling
(d) Briquetting

Correct Answer: Option (d)

Briquetting technology is used to densify the loose combustible materials into solid composites of different shapes and sizes with the presence of pressure and binding agents.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *