Political Science- Indian Polity Bits Quiz

Indian Polity Bits Quiz- check out the latest Political Science Quiz with answers on Indian Polity.

Indian Polity Bits Quiz

Test your knowledge by attending this basic quiz on Indian polity. The Indian polity questions are prepared at basic to medium level. If you got less score don’t get disappointed, improve your preparation.

Check out our Arithmetic Questions & Answers.

Check out our Reasoning Question & Answers.

Indian Polity Questions:

1. Which of the following taxes are levied by the Union government but collected and appropriated by the states?

(a) Capital gain tax
(b) Stamp duties & Excise duties on medical and toilet materials
(c) Sales tax
(d) Service Tax & Toll Tax

Correct Answer: Option(b)

2. The term of office of the Vice-president is as follows?

(a) 6 years
(b) 4 years
(c) 7 years
(d) 5 years

Correct Answer: Option (d)

3. Which of the following commission was appointed by the Central Government on Union-State relations in 1983?

(a) Sarkariya commission
(b) Dutt commission
(c) Setalvad commission
(d) Rajamannar commission

Correct Answer: Option (a)

4. Who can remove the Vice-President from his office?

(a) President
(b) Prime minister
(c) Parliament
(d) Legislative assemblies of the state

Correct Answer: Option (c)

5. Which of the article deals with the grants in aid by the Union government to the states?

(a) Article 270
(b) Article 280
(c) Article 275
(d) Article 220

Correct Answer: Option (c)

6. Which of the following duty is levied and collected by the Union government?

(a) Custom duty
(b) Excise duty
(c) Estate duty
(d) All of these

Correct Answer: Option (d)

7. Which of the following tax is levied and collected by the Union government but the proceeds are distributed between the Union and states?

(a) Service Tax
(b) Sales tax
(c) Income tax
(d) Estate duty

Correct Answer: Option (c)

8. Which of the following taxes are imposed and collected by the state government?

(a) Estate duty
(b) Sales tax
(c) Land revenue
(d) All of these

Correct Answer: Option (d)

9. The Vice-President is the Ex-Officio Chairman of the?

(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Planning Commission
(d) National Development Council

Correct Answer: Option (a)

10. Which of the following article deals with the election of the Vice-president?

(a) Article 64
(b) Article 68
(c) Article 66
(d) Article 62

Correct Answer: Option (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *