Physics Multiple Choice Questions with explanation set 1

physics quiz

Physics Multiple Choice Questions with explanation- Physics quiz for SSC exams, Railway exams and all other competitive exams. In these quizzes, you have 25 questions on each set to answers on different topics in physics for all competitive exams.

Physics Multiple Choice Questions

1. In the absence of the earth’s atmosphere, sky would appear-

(a) Blue
(b) Deep red
(c) White
(d) Black

Correct Answer: Option (d)

In absence of earth’s atmosphere, sky would appear black due to absence of scattering phenomena.

2. The washing machine works on the principle of ………………………

(a) Dialysis
(b) Diffusion
(c) Reverse Osmosis
(d) Centrifugation

Correct Answer: Option (d)

The washing machine works on the principle of centrifugation.

3. Energy travels from Sun to Earth through-

(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) Modulation

Correct Answer: Option (c)

Energy travels from sun to earth through Radiation.

4. Temperature of distant luminous bodies can be determined by-

(a) Mercury thermometers
(b) Gas thermometers
(c) Pyrometers
(d) Colour thermometers

Correct Answer: Option (c)

Temperature of distant luminous bodies can be determined by pyrometers.

5. Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in-

(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) Both Conduction and Convection

Correct Answer: Option (b)

Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in convection.

Click here to check the Arithmetic questions and answers

6. If electric resistance is to be decreased, then the number of resistances should be connected in ……………………

(a) Series
(b) Parallel
(c) Mixed arrangement
(d) None of these

Correct Answer: Option (b)

If electric resistance is to be decreased, then the number of resistances should be connected in parallel.

7. The unit of measurement of Noise is-

(a) Decibel
(b) Hertz
(c) Amplifier
(d) Acoustics

Correct Answer: Option (a)

The unit of measurement of noise is the decibel.

8. Which one among the following components is used as an amplifying device?

(a) Transformers
(b) Diode
(c) Capacitor
(d) Transistor

Correct Answer: Option (d)

A transistor is a semiconductor device used as an amplifying device.

9. Which one of the following processes is responsible for the glittering of air bubble rising through water?

(a) Reflection of light
(b) Refraction of light
(c) Total internal reflection of light
(d) Scattering of light

Correct Answer: Option (c)

Total internal reflection is responsible for the glittering of air bubble rising through water.

10. In an optical fibre the signal is transmitted-

(a) in a straight-line path
(b) In a curved path
(c) due to total internal reflection
(d) Due to refraction

Correct Answer: Option (c)

In an optical fibre the signal is transmitted due to total internal reflection.

Click here to check the Reasoning Questions with answers

11. Kinetic energy depends on

(a) the velocity or speed of the moving body
(b) the mass of the moving body
(c) the pressure of the moving body
(d) both mass and velocity of the moving body

Correct Answer: Option (d)

The amount of translational kinetic energy that an object has depends upon two variables: the mass (m) of the object and the speed(v) of the object.

12. When we see an object, the image formed on the retina is……………..

(a) Real and inverted
(b) Real and erect
(c) Virtual and erect
(d) Virtual and inverted

Correct Answer: Option (a)

When we see an object, the image formed on the retina is real and inverted.

13. A galvanometer can be converted into a voltmeter by connecting with it a-

(a) high resistance in parallel
(b) low resistance in parallel
(c) high resistance in series
(d) low resistance in series

Correct Answer: Option (c)

In order to convert a Galvanometer into voltmeter, a very high resistance known as “series resistance” is connected in series with the galvanometer.

14. In which form is the supplied heat energy stored during the change in temperature of substance?

(a) Heat energy
(b) Kinetic energy
(c) Potential energy
(d) Both kinetic and potential energy

Correct Answer: Option (b)

Kinetic energy is form of energy which is the supplied heat energy stored during change in temperature of substance.

15. Even after sunset, the air near the Earth’s surface continue to receive heat due to:

(a) Insolation
(b) Terrestrial Radiation
(c) Conduction
(d) Convection

Correct Answer: Option (b)

Even after sunset, the air near the Earth’s surface continue to receive heat due to Terrestrial Radiation.

Click here to check the English bits for competitive exams

16. Sun appears red in colour at sunrise and sunset due to-

(a) the fact that the sun emits only red colour at that time
(b) Red light has a longer wavelength scatters away
(c) that sun comes out of the mountains
(d) that all other colours scatter away except red

Correct Answer: Option (d)

During sunrise and sunset, the ray has to travel a larger part of the atmosphere because they are very close to the horizon. Therefore, light other than red is mostly scattered away. Most of the red light, which Is the least scattered, enters our eyes. Hence, the sun and the sky appear red.

17. The component used for tuning a radio is basically a variable…………..

(a) Resistor
(b) Capacitor
(c) Rectifier
(d) Transformer

Correct Answer: Option (b)

The component used for tuning a radio is basically a variable capacitor.

18. At hill stations, the boiling point of water will be-

(a) the same as at sea level
(b) less than that at sea level
(c) more than that at sea level
(d) equal to the melting point of ice

Correct Answer: Option (b)

At hill stations, the boiling point of water will be less than that at sea level due to change in atmospheric pressure.

19. 0 degree Kelvin is equivalent to-

(a) 273 degree Celsius
(b) -273 degree Celsius
(c) 0 degree Celsius
(d) 100 degree Celsius

Correct Answer: Option (b)

0 Degree Kelvin is equivalent to -273 degree Celsius.

20. The frequency of direct current is …………..

(a) Zero
(b) 50 HZ
(c) 60 HZ
(d) 100 HZ

Correct Answer: Option (a)

DC implies no changes in value. Frequencies of signals are defined by how many changes per time, e.g. 60 cycles per second. In the case of DC with there are 0 changes per second. Hence, the frequency of DC is zero.

21. Which one of the following is a good electrical conductor?

(a) Graphite
(b) Diamond
(c) Peat
(d) Charcoal

Correct Answer: Option (a)

Graphite is a very good conductor of electricity due to the mobility of the electrons in its outer valence shells.

22. The term ‘Higgs Boson’ is associated with-

(a) Nano Technology
(b) Oncology
(c) God Particle
(d) Stem Cell Research

Correct Answer: Option (c)

The term ‘Higgs Boson’ is associated with God particle.

23. An air bubble in water will act like a:

(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave mirror
(d) Concave lens

Air is optically rarer than water, the ray of light bends away from the normal at the point of incidence when moving from water to air while it bends towards the normal while moving from air to water. It is clearly visible that the air bubble acts as a Diverging Lens (concave lens) In the water.

24. Which term is not associated with sound wave?

(a) Hertz
(b) Decibel
(c) Candela
(d) Mach

Correct Answer: Option (c)

Candela is not related to sound. It is unit of light intensity.

25. Which one among the following is not an electro-magnetic wave?

(a) X-Ray
(b) Radio waves
(c) Cathode Ray
(d) Infrared Ray

Correct Answer: Option (c)

Electromagnetic radiation refers to the waves of the electromagnetic field, propagating through space-time, carrying electromagnetic radiant energy. It includes radio waves, microwaves, infrared, visible light, ultraviolet, X-rays, and time, electromagnetic waves, infrared, gamma rays.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *