Reasoning Questions with Answers: Arithmetical Reasoning Set 1

Arithmetical Reasoning

Arithmetical Reasoning Set 1- Mathematical Operations and Arithmetic Reasoning Questions and Answers to enhance your reasoning problem-solving capability for SSC Jobs, Railway Jobs, APPSC Jobs, and other Government job examinations.

Click here to check Arithmetic Questions with answers

Mathematical Operations and Arithmetical Reasoning Set 1:

1. If ‘+’ means ‘-‘, ‘-‘ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘+’ then,25 × 5 – 15 ÷ 3 + 4 = ?

(a) 74
(b) 72
(c) 73
(d) 69

2. 11 * 7 * 9 * 2 which is the correct option?

(a) – × ÷
(b) + = ×
(c) × ÷ =
(d) + = –

3. If ‘@’ means ‘subtraction’, ‘&’ means addition, then find the value of
94 & 27 @ 44 @ & 20

(a) 41
(b) 45
(c) 47
(d) 48

4. A student is typing on the keyboard of computer from 1 to 500 digits and numbers. Then how many times he will press the buttons of keyboard?

(a) 1456
(b) 1256
(c) 1000
(d) 1392

5. There are some animals and labourers on a farm. A total number of heads are 120 and the total number of Feet is 340. Find the number of animals?

(a) 81
(b) 73
(c) 50
(d) 62

6. Your mother is 4 years younger than your father. Your Father is 6 times of your age. If your age is 6 years. Find the age of your mother?

(a) 28
(b) 32
(c) 25
(d) 35

7. If ‘×’ means ‘-‘, ‘-‘ means ‘÷’, ‘+’ means ‘×’ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of the following expression?
16 – 8 + 4 ÷ 3 × 9 = ?

(a) 10
(b) 19
(c) 2
(d) 9

8. Some equations are solved on the basis of a certain system. On this basis, find the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation :
A = 3(21)247, B = 5 (?)407, C = 7(49)567

(a) 28
(b) 25
(c) 35
(d) 38

9. Some equations are solved on the basis of a certain system. On this basis, find the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation :
7 × 5 × 4 = 57354, 8 × 7 × 3 = 78563, then 6 × 8 × 5 = ?

(a) 86585
(b) 86855
(c) 68485
(d) 86485

10. Some equations are solved on the basis of a certain system. On this basis, find the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation :
a = 4(369)9, b = 6(246)4, c = 7(?)3

(a) 303
(b) 213
(c) 413
(d) 503

11. which one of the following is incorrect?
6 * 3 * 4 * 5

(a) ÷, +, >
(b) ÷, >, +
(c) >, ÷, +
(d) +, >, ÷

12. Some equations are solved on the basis of a certain system. On this basis, find the correct answer for the unsolved equation.
If 13 × 12 = 651 and 41 × 23 = 488, then 24 × 22 = ?

(a) 504
(b) 46
(c) 528
(d) 924

13. Some equations are solved on the basis of a certain system. On this basis, find the correct answer for the unsolved equation.
If > = ÷, V = ×, < = +, U = -, + = =, × = <, – = > then which of the following is correct.

(a) 6 > 2 > 3 U 8 V 4 + 13
(b) 6 U 2 < 3 > 8 < 4 – 13
(c) 6 V 2 < 3 U 8 > 4 × 13
(d) 6 > 2 V 3 < 8 U 4 + 13

14. Which one of the following is correct?
96 * 6 * 8 * 2

(a) ÷, =, ×
(b) ×, =, ÷
(c) =, ÷, ×
(d) =, ×, ÷

15. Some equations are solved on the basis of a certain system. On this basis, find the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
a = 12(390)8, b = 7(134)5, c = 5(?)12

(a) 299
(b) 289
(c) 279
(d) 280

16. Some equations are solved on the basis of a certain system. On this basis, find the correct answer for the unsolved equation. If 837 = 452 and 106 = 769, then 708 ÷ 77 = ?

(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

17. Select the correct combination (sequence) of mathematical signs to
replace signs to balance the equation:
9 * 4 * 22 * 14

(a) x = –
(b) x – =
(c) = – x
(d) – x =

18. Which one of the following responses is correct?
8 * 5 * 27 * 3 * 16

(a) ×, =, -, +
(b) -, =, ×, +
(c) ×, =, +, –
(d) +, -, =, ×

19. If X stands for addition, V stands for subtraction, U stands for equal
to, @ stands for division, $ stands for multiplication, and ! stands for
greater than and α stands for less than. State which expression is true.

(a) 3 X 8 V 2 U 12 @ 3
(b) 13 V 12 X 9 V 2 ! 5 $ 1
(c) 2 $ 3 $ 4 α 51 @ 3
(d) 3 $ 2 $ 4 U 2 X 7 V 3

20. Some equations are based on the basis of a certain system. Using the same solve the unsolved equation.
If 10-3 = 12, 12-4 = 13, 14-5 = 14, what is 16-6?

(a) 10
(b) 15
(c) 16
(d) 18

21. After interchanging ÷ and ×, 12 and 18, which one of the following equation becomes correct?

(a) (90 × 18) ÷ 12 = 60
(b) (18 × 6) ÷ 12 = 2
(c) (72 ÷ 18) × 12 = 72
(d) (12 × 6) ÷ 18 = 36

22. In the following question, θ stands for any of the mathematical signs at different places, which are given as choices under each question. Select the choice with the correct sequence of signs which when substituted makes the question as a correct equation.
24 θ 4 θ 5 θ 4

(a) × + =
(b) = × +
(c) + × =
(d) = + ×

23. The following equations follow a common property Find out the correct value to complete D
A = 51 (714) 14; B = 61 (915) 15;
C = 71 (1136) 16; D = 81 (?) 17

(a) (1377)
(b) (1378)
(c) (1356)
(d) (1346)

24. After interchanging ÷ and =, 2 and 3 which one of the following statement becomes correct?

(a) 15 = 2 ÷ 3
(b) 5 ÷ 15 = 3
(c) 2 = 15 ÷ 3
(d) 3 = 2 ÷ 15

25. 25 * 2 * 6 = 4 * 11 * 0 Which set of symbols can replace * ?

(a) ×, -, ×, +
(b) +, -, ×, +
(c) ×, +, ×, –
(d) ×, +, +, ×

Arithmetical reasoning questions and answers:

Question 1:

Correct answer: Option(a)

25 ÷ 5 × 15 + 3 – 4
= 5 × 15 + 3 – 4
= 75 + 3 – 4
= 78 – 4
= 74

Question 2:

Correct answer: Option(b)

Putting signs from option (b)
11 + 7 = 9 × 2
18 = 18

Question 3:

Correct answer: Option(a)

Question 4:

Correct answer: Option(d)

Digit Number                      Keyboard

1 – 9                                        9

10 – 99 (90 number)         90 × 2 = 180

 100 – 500 (401 number)  401 × 3 = 1203
Therefore, Total = 1203 + 180 + 9 = 1392 times, he will press the buttons of keyboard.

Question 5:

Correct answer: Option(c)

Let the no  of animals = x
Therefore, No. of labourers = (120 – x)
Therefore,4x + 2 (120 – x ) = 340
4x + 240 – 2x = 340
2x = 100
x = 50
Therefore, No of animals = 50

Question 6:

Correct answer: Option(b)

Father’s age = 6 × 6 = 36 years
Mother’s age = 36 – 4 = 32 years

Question 7:

Correct answer: Option(c)

16 ÷ 8 × 4 + 3 – 9
8 + 3 – 9 = 2

Question 8:

Correct answer: Option(c)

Question 9:

Correct answer: Option(d)

Question 10:

Correct answer: Option(b)

4 x 9 = 36; 3 + 6 =9 =>369
6 x 4 = 24; 2 + 4 = 6 => 246
7 x 3 = 21; 1 + 2 =3 => 213

Question 11:

Correct answer: Option(b)

6 ÷ 3 > 4 + 5
2 > 9 in correct

Question 12:

Correct answer: Option(d)

13 x 12 => 31 x 21 = 651
41 x 23 => 14 x 32 = 448
Similarly,
24 x 22 => 42 x 22 = 924

Question 13:

Correct answer: Option(d)

6 > 2 V 3 < 8 U 4 + 13
6 ÷ 2 × 3 + 8 – 4 = 13
3 × 3 + 8 – 4 = 13
9 + 8 – 4 = 13  => 13 = 13

Question 14:

Correct answer: Option(a)

96 ÷ 6 = 8 × 2
16 = 16

Question 15:

Correct answer: Option(c)

a = 12 (390) 8 => 12 + 8 = 20;
20 x 20 – 10 = 390
b = 7 (134) 5 => 7 + 5 = 12;
12 x 12 – 10 = 134
C => 5 + 12 = 17; 17 x 17-10
= 289 – 10 = 279

Question 16:

Correct answer: Option(d)

7 = 2, 0 = 6, 8 = 4
708 ÷ 77
=> 264 ÷ 22 = 12

Question 17:

Correct answer: Option(b)

9 × 4 – 22 = 14
36 -22 = 14
14 = 14

Question 18:

Correct answer: Option(a)

8 × 5 = 27 – 3 + 16
40 = 43 – 3
40 = 40

Question 19:

Correct answer: Option(b)

13 V 12 X 9 V 2 ! 5 $ 1           
13 – 12 + 9 – 2 > 5 × 1
8 > 5

Question 20:

Correct answer: Option(b)

10 – 3 = 7; 7 + 5 = 12
12 – 4 = 8; 8 + 5 = 13
14 – 5 = 9; 9 + 5 = 14
16 – 6 = 10; 10 + 5 = 15

Question 21:

Correct answer: Option(d)

(18 ÷ 6) × 12 = 36

Question 22:

Correct answer: Option(b) & Option(d)

Option (b)
24 = 4 x 5 + 4
24 = 20 + 4
Option (d)
24 = 4 + 5 x 4
24 = 4 + 20 Both options (b) and (d) are correct.

Question 23:

Correct answer: Option(a)

A = 51 x 14 = 714,
B = 61 x 15 = 915,
C = 71 x 16 = 1136, D = 81 x 17 = 1377

Question 24:

Correct answer: Option(b)

5 = 15 ÷ 3

Question 25:

Correct answer: Option(a)

25 x 2 – 6 = 4 x 11 + 0
50 – 6 = 44 + 0
=> 44 = 44

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *