Reasoning Questions with Answers: Dictionary, Word sequence and Word formation set 1

Word sequence and Word formation set 1- Dictionary, Word sequence and Word formation problems with answers to enhance your reasoning solving capabilities for SSC Jobs, Railway Jobs, APPSC Jobs and other Government Job Examinations.

Click here to check out the more Reasoning Questions and answers.

Word sequence and Word formation

Dictionary, Word sequence and Word formation set 1

1. Arrange the following words according to dictionary:

(1) Exploit (2) Explosive (3) Exponent
(4) Exposition (5) Explore

(a) 1, 3, 4, 5, 2
(b) 1, 5, 2, 3, 4
(c) 1, 5, 3, 2, 4
(d) 1, 2, 5, 3, 4

Correct Answer: Option (b)

2. Arrange the given dates of birth in Descending chronology.

(1) 15.04.1950 (2) 14.05.1960 (3) 14.06.1960
(4) 20.04.1950 (5) 25.05.1960

(a) 1, 5, 2, 3, 4
(b) 1, 3, 2, 4, 5
(c) 1, 4, 2, 5, 3
(d) 1, 2, 4, 5, 3

Correct Answer: Option (c)

3. Arrange the following words in the meaningful/ Logical order:

(1) Exhaust (2) Night (3) Day
(4) Sleep (5) Work

(a) 3, 5, 1, 2, 4
(b) 3, 5, 1, 4, 2
(c) 1, 3, 5, 2, 4
(d) 3, 5, 2, 1, 4

Correct Answer: Option (a)

4. Arrange the following words according to dictionary:

(1) Type (2) Print (3) Open
(4) Save (5) Close

(a) 3, 4, 1, 2, 5
(b) 3, 5, 4, 2, 1
(c) 3, 1, 4, 2, 5
(d) 3, 2, 1, 4, 5

Correct Answer: Option (c)

5. Arrange the following words according to dictionary:

(1) Tortoise (2) Toronto (3) Torpedo
(4) Torsel (5) Torus

(a) 2, 5, 3, 1, 4
(b) 2, 3, 4, 1, 5
(c) 2, 3, 5, 1, 4
(d) 2, 3, 5, 4, 1

Correct Answer: Option (b)

6. Which of the given responses would be a meaningful order of the following words?

(1) Family (2) Community (3) Member
(4) Locality (5) Country

(a) 3, 1, 4, 2, 5
(b) 3, 1, 4, 5, 2
(c) 3, 1, 2, 5, 4
(d) 3, 1, 2, 4, 5

Correct Answer: Option (d)

7. Arrange the following words in a meaningful order:

(1) Ocean (2) Rivulet (3) Sea
(4) Glacier (5) River

(a) 5, 2, 3, 1, 4
(b) 4, 2, 5, 3, 1
(c) 5, 2, 3, 4, 1
(d) 4, 2, 1, 3, 5

Correct Answer: Option (b)

8. Arrange the following words as per order in the dictionary:

(1) Preposition (2) Preparatively (3) Preposterous
(4) Preponderate (5) Prepossess

(a) 2, 4, 1, 5, 3
(b) 1, 5, 2, 4, 3
(c) 5, 4, 2, 3, 1
(d) 4, 2, 5, 1, 3

Correct Answer: Option (a)

9. Arrange the following words as per order in the dictionary:

(1) Sentence (2) Word (3) Chapter
(4) Phrase (5) Paragraph

(a) 4, 3, 1, 2, 5
(b) 2, 3, 5, 4, 1
(c) 3, 5, 1, 4, 2
(d) 1, 3, 2, 4, 5

Correct Answer: Option (c)

10. Arrange the following words as per order in the dictionary:

(1) Inhabit (2) Ingenious (3) Inherit
(4) Influence (5) Infatuation

(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 5, 4, 1, 2, 3
(c) 4, 5, 2, 1, 3
(d) 5, 4, 2, 1, 3

Correct Answer: Option (d)

11. If the following words are arranged according to the English dictionary, which word will be in third place?

(a) Know
(b) Knack
(c) Knit
(d) Knob

Correct Answer: Option (d)

12. If the following words are arranged according to the English dictionary, which word will be in third place?

(a) Heart
(b) Heavy
(c) Health
(d) Heathen

Correct Answer: Option (d)

13. From the given option which word can’t be formed?
CHEMOTHERAPY

(a) PANTHER
(b) THERAPY
(c) MOTHER
(d) REMOTE

Correct Answer: Option (a)

14. If the following words are arranged according to the English dictionary, which word will be in third place?

(a) Prize
(b) Prosecute
(c) Prompt
(d) Prostrate

Correct Answer: Option (b)

15. From the given option which word can’t be formed?
EXAMINATION

(a) EMAMINE
(b) NATION
(c) NOTE
(d) TONE

Correct Answer: Option (a)

16. From the given option which word can’t be formed?
LEDMENTNOWGEACK

(a) KNOWLEDGE
(b) GENTLE
(c) AGENCY
(d) LODGE

Correct Answer: Option (c)

17. From the given option which word can’t be formed?
REPUBLICAN

(a) CLIP
(b) PURE
(c) BANE
(d) ANKLE

Correct Answer: Option (d)

18. From the given option which word can’t be formed?
PERMANENT

(a) REMNANT
(b) TRAMP
(c) MENTOR
(d) AMPERE

Correct Answer: Option (c)

19. From the given option which word can’t be formed?
ESTRANGE

(a) GENERATE
(b) SERGEANT
(c) REAGENTS
(d) GREAT

Correct Answer: Option (a)

20. From the given alternatives words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
REFORMATION

(a) REFRAIN
(b) MOTION
(c) REFRACT
(d) FORMAT

Correct Answer: Option (c)

21. From the given alternatives words, select the word which can be formed using the letters of the given word:
DETERMINATION

(a) DECLARATION
(b) NATIONAL
(c) TERMINATED
(d) DEVIATION

Correct Answer: Option (c)

22. From the given alternatives words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
DETERMINATION

(a) DETERNATION
(b) DESTINATION
(c) TERMINATE
(d) DOMINATE

Correct Answer: Option (b)

23. From the given alternatives words, select the word which can be formed using the letters of the given word:
MANUFACTURE

(a) FRACTURE
(b) MANNER
(c) MATTER
(d) FACE

Correct Answer: Option (d)

24. Some letters are given with numbers from 1 to 7. Select the sequence of numbers which arranges the letters into a meaningful word.
S O U B R C E
1 2 3 4 5 6 7

(a) 4216573
(b) 2416537
(c) 2146357
(d) 2416357

Correct Answer: Option (d)

25. If the following words are arranged according to the English dictionary, which word will be in third place?

(a) Rhapsody
(b) Revolve
(c) Rheumatism
(d) Reward

Correct Answer: Option (a)

Check out the Arithmetic Question and Answers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *